Google Website Translator Gadget
Udang Masak Lemak Cili Api / Udang Masak Lemak Cabe Rawit
Udang Masak Lemak Cili Api / Udang Masak Lemak Cabe Rawet
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
• Udang [1/2 kg-bersihkan]
• 1 biji santan/1 paket santan serbuk
• 1 tbsp cili api/cabe rawet [ tumbuk/blender ]
• 2 batang serai-titik
• 1 helai daun kunyit-hiris nipis
• 2 biji tomato-potong 4
• 1 batang bunga kantan-potong dua
• 1/2 batang lobak merah-potong ikut suka
• Brokoli-kuantiti ikut suka
• Air&Garam secukupnya
• 1 tsp Serbuk kunyit
• 2 ulas bawang putih [ditumbuk]
Cara-cara
1. Masukkan cili api,serbuk kunyit,serbuk santan/santan&garam.Bancuh kan dgn air secukupnya.Air jgn terlalu banyak kalau tak kuah jadi cair.
2. Buka api perlahan dan tunggu jgn sampai santan meruap..kacau selalu.Masukkan bwng putih,serai,bunga kantan&daun kunyit.Biar seketika.
3. Masukkan lobak merah&brokoli.Masukkan udang & juga tomato.Tggu sehingga udang masak seketika bolehlah ditutup api.
by farah hanim and testfoods by Chef raysonic
10:21 AM
|
|
You can leave a response
raysonic,joeprojectpop,dendy
raysonic n marius schmidt
COMMENT PLEASE...
E-mail : raysonic77@yahoo.com
Group facebook : THE FIRST COOKING WITH CHEF RAYSONIC
0 comments:
Post a Comment